Пропускане към основното съдържание

Аахен, първата столица на обединена Европа

Пътни бележки

Вместо увод

Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.

Аахен



GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E
Website: www.aachen.de
(Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.
Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.
Аахен е столицата на Карл Велики. И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още като Charlemagne.
Карл Велики посещава за първи път Аахен в годината на коронясването си за крал на франките, 768. Карл прекарва повечето зими между 792 г. и смъртта си през 814 г. в Аахен, който се превръща в седалище на неговия двор и политически център на империята му. След смъртта му, кралят е погребан в църквата, която той е построил; първоначалната му гробницата е била изгубена, а предполагаемите му останки са запазени в храма, където са били препогребани, след като е бил обявен за светец. Светостта му, обаче, никога не е бил много широко призната извън митрополия в Лиеж, където той все още е почитан, може би по традиция.
След Шарлеман повече от 600 години немските крале, издигнати за императори на Свещената римска империя, са коронясвани в катедралата на Аахен. Последният от тях е Фердинанд I през 1591 г.
Аахен винаги е имал статут на свободен имперски град. През 1372 г. градът за първи път използва новото летоброене (AD) върху монета за масова употреба, грошът. След 16 век значението му на търговски център намалява, може би заради конкуренцията на богатите фламандски провинции на север и унищожителния пожар през 1656 г. Минералните извори, най-горещите в Европа (74°C) (от посещаваните тогава; изворите в Сапарева баня са с температура на 100°C, но никой не ги знае къде са по онова време), в околността го превръщат в център на „оздравителната“ high-level проституция. Най-лекуваното заболяване е сифилисът, като едва през 19 век става известен с облекчението, което серистите води носят на ревматично болните.
През Втората световна война, като част от линията „Зигфрид“, Аахен е силно разрушен от американската артилерия.
Scotch-Club в Аахен е първата в света дискотека, основана на 19 октомври 1959 г. Клаус Куирини (Klaus Quirini) или DJ Heinrich е първият в историята DJ.
Местен специалитет е твърд сладкиш (Aachener Printen), който, за разлика от джинджифиловите сладки, е подсладен не с мед, а със захар. Продаваните в момента сладкиши със същото име са в „по-мек“ вариант и по съвсем различна рецепта.
От 1950 г. жителите на града присъждат награда (Karlspreis) на личности, допринесли за обединението на Европа. Носители са Бил Клинтън, Валери Жискар д'Естен, папа Йоан Павел II и др.
По-известните туристически дестинации в близост до Аахен са Кьол, Бон, Трир и Моншау в Германия, Венло и Маастрихт в Холандия, Лиеж, Спа и Бастонь в Белгия.
Основните туристически забележителности в стария град са:
По стъпките на Карл Велики

Катедралата

Адрес: Münsterplatz
GPS: 50.774651,6.08392
Website : http://www.aachendom.de
Раб. време: апр-дек: 7-19; през другите месеци: 7-18. Катедралата е действаща, така че достъпът на туристи е силно ограничен при служби, сватби и др.
Храмът е издигнат по заповед на Шарлеман през 786 г. и се смята за най-голямата катедрала по онова време северно от Алпите, както и първата във византийски стил в тази област. Тя е разширявана многократно през вековете и в момента наблюдаваме уникалена смес от архитектурни стилове. Готическият параклис, започнат през 1355 г., е осветен през 1414 г. по случай 600-та годишнина от смъртта на Карл. Катедралата е включена в UNESCO's World Heritage Sites. Тук са коронясани 30 германски крале и 12 кралици.
От външната страна е т. н. Параклис на Сент Ищван, със статуята на съвременника на Шарлеман св. Стефан, първи християнски крал и патрон на Унгария. Аахенската катедрала е една от точките по маршрута на пилигримите, и през 1337 г. унгарската кралица я посещава при поклонението си.
Чудеса на природата
Срещу североизточния й ъгъл се намира интересно магазинче за минерали, където можете на поносима цена да си направите подарък.

Съкровищницата на катедралата

Адрес: Klostergasse, D - 52062 Aachen
GPS: 50.775085,6.082692
Website : http://www.aachendom.de
Раб. време: апр-дек: 10-18; през др. месеци: 10-17, затворен понеделник следобед
Кралските регалии
В съкровищницата се съхранява уникална колекция от предмети, свързани с историята на катедралата, като много от тях са изящни произведения на изкуството. Тук се намират свети реликви като фрагменти от робата на Мария, пелени и препаска на Исус, и кърпа, използвана за увиване на отрязаната глава на Йоан Кръстител, както и част от Имперските регалии, в т. ч. Кесията на св. Стефан, Императорската библия и Мечът на Шарлеман („Радостният“). Копие на този меч се е използвало при коронацията на френските крале.

Кметството

Address : Markt, D - 52062 Aachen
GPS: 50.776056,6.083861
Website: http://www.aachen-tourist.de
Входна такса: 5 €
Раб. време: 10-18, не е отворено за туристи всекидневно, необходима е проверка
Статуята на Шарлеман от площада
Кметството е построено през 14 век като част от двореца на Шарлеман. Известно е като кулата Гранус. Северната му фасада е украсена със статуи на 50 крале и императори, 31 от които са коронясани в Аахен. За посещение са отворени Бялата зала, в която е подписан мирният договор от 1748, сложил край на Войната за австрийското наследство, облицованата с дървена ламперия Зала на съвета и, разбира се, Коронационната зала, украсена през 19 век с фреските на местния художник Ретел (Rethel), изобразяващи живота на Шарлеман. Тук се съхраняват копия на коронационните регалии. Тук беше изложена и статуята на Карл по време на ремонта на площада и паметника му.
На площада пред кметството често се провеждат концерти и забави.

Термите на Карл

Адрес: Paßstraße 79
GPS: 50.783012,6.097945
Website: http://www.carolus-thermen.de/go/thermalwelt-innen/english.html
Термите на Карл са спа-комплекс, изграден около горещите извори, използвани от келтите още през бронзовата ера, а може би и преди това. В момента термите са разделени на две – много каскадни басейни с различна температура и сауни със зали за масаж.

След като „нахранихте“ душата, можете да помислите и за тялото:

Руски супермаркет MixMarkt

Адрес: Sittarder Straße 30
GPS: 50.756197,6.13968
Website: http://www.mixmarkt.de/de/markt_kontakt.php?filial=57
Раб. време: пон-пет 9- 19, съб 9-17
Ако ви е омръзнала немската кухня и искате да опитате нещо по-познато, посетете този магазин. Тук има стоки, главно хранителни, от всички краища на Руската империя от края на 19 в. Цените са значително по-ниски, отколкото в другите немски магазини, дори сравнено с нискобюджетните Лидл, Алди и Плюс. Можете и да си направите прическа, да закупите екскурзия или да организирате транспорт на багаж към Източна Европа.

Siemes Schuhcenter

Адрес: Gut-Dämme-Str. 31
GPS: 50.794773,6.101809
Website: www.siemes.de
Раб. време: пон-пет 10-20, съб 9–18
Ако, като моята дъщеря, винаги тръгвате на екскурзия с неподходящи обувки, можете да посетите този обувен център, където ще намерите удобни и евтини всекидневни обувки. Желателно е да го направите в събота преди обед, защото срещу магазина се провежда битпазар. Традицията за украса да се използват по два предмета (вази, свещници и т. н.) понякога работи в наша полза – след счупването на едната ваза туземното население предлага другата почти без пари.

И накрая - „шоколадчето на екскурзията“:

Шоколадова фабрика Lindt & Sprüngli‎

Адрес: Süsterfeldstraße 130
GPS: 50.784518,6.067518
Website: http://www.lindt.de/swf/ger/startseite/
Раб. време: пон-пет 9-18, съб 9-16
От изложбената зала можете да закупите евтино екзотични видове шоколад, напр. с нар и люти чушки (любимият ми!) или да напазарувате „на едро“ - за 4-5 € получавате пакет от 10 шоколада, от които 2-3 са „нормални“, а останалите – с „дефектна“ опаковка. Ако имате късмет да посетите фабриката около и след някой от големите празници (Коледа, Великден) отстъпките са впечатляващи.
Внимание: Входът в паркинга е безплатен, но за да излезете трябва да имате жетон, който се получава безплатно на касата на изложбената зала.


Приятно пътуване!


Още снимки на Ема Жунич:

Aachen (2007-10-27)

Aachen (2008-04-27)

Aachen (2008-08-09)

Aachen (2008-09-21)
Aachen (2009-05-30)
Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Най-старият манастир в Европа

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на Най-старият манастир в Европа, който се намира край чирпанското село Златна ливада. Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят

Късно лято в Тасос

            Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin , който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс). От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в начало

Римският мост край Дъбово

На север от с. Дъбово (Яйканлий), общ. Мъглиж, се намира един от най-важните през древността и Средновековието проходи през Стара планина - Друма, Яйканлийски проход, Боаза, Боазки път, Дъбовски проход, Търновска пътека и дори - Руският път. Заедно с намиращия се на изток Ветренски (Лаханлийски) проход векове наред е осигурявал комуникациите между южните и северните склонове на Балкана, между областите Тракия и Мизия. В миналото между тези пътища било прокарано трасето и на още едно, по-слабо използвано разклонение, което останало в историята с името Иванкова (Ванковата) пътека, тъй като се смятало, че по него от България към Византия избягал узурпаторът на българския престол Иванко, убиецът на Асеня. Второкласният път към Борущица реално повтаря трасето на стария Друм. Гара Дъбово свързва основната ж.п. линия София - Бургас с разклонение, минаващо по долината на Дъбовската (Кръстецка, Борущянска, Поповска) река, пресичащо на север Балкана и водещо до Царева ливада, Велико Търново и